Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Tietoa suolistosyövästä

Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- tai peräsuolen syöpiä.

Latinalaisten nimien mukaan paksu- ja peräsuolisyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.ä kutsutaan kolorektaalisyöväksi, paksusuolisyöpää kooloncloseKoolonPaksusuoli. Ohutsuolen ja peräsuolen välissä oleva suolen osa.syöväksi ja peräsuolisyöpää rektumsyöväksi.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen.

Suolistosyöpien ilmaantuvuus on ollut viime vuodet nousussa. Suomessa todetaan vuosittain runsaat 2500 uutta tapausta.

Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2013 todettiin eli diagnosoitiin noin 2990 uutta suolistosyöpätapausta, joista miehillä 1 530 ja naisilla 1 460. Tauti on siis melkein yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Suurin osa suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyövän riskitekijäksi on todettu länsimainen ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua. Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa jossain määrin suojata suolistosyövältä. Vaihteleva ja monipuolinen ravinto on terveellistä myös tässä mielessä.

Suolistosyöpä voi olla pitkään suhteellisen oireeton. Pitkään jatkuvat vatsan oireilut ja "veriuloste" on aina syytä tutkia. Tutkimuksena käytetään muun muassa tähystystutkimusta.

Osassa Suomen kunnista on jo aloitettu suolistosyövän seulonta 60–69-vuotiaille kunnan asukkaille. Seulonnan tutkimusmenetelmänä käytetään ulosteen veritutkimusta. Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Lähde: 1. Suomen Syöpärekisteri. (http://www.syoparekisteri.fi)A A A A A A

Muuta tekstin kokoa