Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Kilpirauhassyöpä

Kilpirauhassyövän syyt ja riskitekijät

Kilpirauhassyövän syyt ja synty tunnetaan melko huonosti. Naiset sairastavat kilpirauhassyöpää selvästi yleisemmin kuin miehet.

 

Kilpirauhassyöpään liittyvä perinnöllinen taipumus on pieni. Perinnöllinen taipumus liittyy erityisesti medullaariseen kilpirauhassyöpään, jolloin taustalla on usein harvinainen perinnöllinen oireyhtymä.

 

Ainoa tunnettu ulkoinen kilpirauhassyövälle altistava riskitekijä on altistuminen voimakkaalle säteilylle. Säteily on kuitenkin syynä hyvin harvoin, joten useimmissa tapauksissa syövän alkuperää ei tiedetä.

 

Kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito ei lisää syöpäriskiä.

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Tietoa kilpirauhasesta

Kilpirauhanen on elintärkeä kaulalla sijaitseva elin. Kilpirauhanen valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, jotka vaikuttavat muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn sekä yleiseen vireystilaan ja mielialaan.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Pelttari H. Kilpirauhasen syöpä. Lääkärikirja Duodecim 30.8.2016 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01002 (viitattu 16.1.2020).
  • Schalin-Jäntti C. Kilpirauhasen syöpä. Suomen endokrinologiyhdistys ry. 12.07.2013.
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Kilpirauhassyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/kilpirauhassyopa/ (viitattu 20.1.2020).