Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Maksasyöpä

Maksasyövän syyt ja riskitekijät

Merkittävimmät syyt

 

Krooninen B-hepatiitti
Krooninen C-hepatiitti
Alkoholin liikakäyttö
Muu kuin alkoholin aiheuttama rasvamaksa
Terve maksa

Terve maksa

Kirroosimaksa

Kirroosimaksa

Kasvain sairaassa maksassa

Kasvain sairaassa maksassa

Maksasyöpä syntyy yleensä silloin, kun maksa on vahingoittunut jonkin sairauden tai muun syyn takia. Näihin saattavat kuulua

 

  • krooninen B-hepatiitti- tai C-hepatiittivirustulehdus
  • alkoholin käyttö
  • diabeteksen tai ylipainon aiheuttama maksan rasvoittuminen.

 

Maksasyövän riskiä lisää myös korkea ikä, maksasyöpään sairastuminen lisääntyy iän myötä. Maksasyövän riskitekijöihin kuuluu myös tupakointi.

 

Syövän kehittyminen maksassa

Terveen maksan kemialliset signaalit viestittävät maksasoluille, milloin niiden täytyy jakautumalla muodostaa lisää soluja ja milloin niiden tulee lopettaa jakautuminen. Maksasyövän kehittyminen alkaa, kun solu tai ryhmä soluja vaurioituu ja alkaa kasvaa epänormaalisti ja muuttua pahalatuisiksi. Vauriot maksasolujen geeneissä johtavat syöpäsolujen muodostumiseen ja niiden lisääntymiseen.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Maksasyövän oireet ja diagnoosi

Maksasyövän oireet ja diagnoosi

Maksasyövän oireet eivät ole kovin selviä. Oireita ilmaantuu usein vasta, kun kasvain on levinnyt maksan ulkopuolelle tai lähielimiin.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • American Cancer Society. What Causes Liver Cancer. https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html (viitattu 28.1.2020).
  • Pelttari H. Maksasyöpä. Duodecim 2016. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01064 (viitattu 3.1.2020).
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Maksasyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/maksasyopa/ (viitattu 14.1.2020).