Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Suolistosyöpä

Mikä on suolistosyöpä?

Suolistosyövän yleisyys

Suolistosyöpiin sairastuvien määrä on ollut viime vuodet nousussa. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2018 todettiin noin 3700 uutta suolistosyöpätapausta (ohut, paksu- tai peräsuolen syöpiä). Tauti on hieman yleisempi miehillä. Kaikista syövistä suolistosyövät ovat 3. yleisimpiä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suurin osa suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

 

Suolistosyövällä tarkoitetaan ohut, paksu- tai peräsuolen syöpiä. Latinalaisten nimien mukaan paksu- ja peräsuolisyöpää kutsutaan kolorektaalisyöväksi, paksusuolisyöpää koolonsyöväksi ja peräsuolisyöpää rektumsyöväksi.

 

Elintavat lisäävät suolistosyövän riskiä

Ruokavalio ja elintavat vaikuttavat selkeästi suolistosyövän syntyyn. Suolistosyövän riskiä kasvattaa ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua.

 

Suolistosyöpä voi olla pitkään suhteellisen oireeton. Pitkään jatkuvat vatsan oireilut, suolen toiminnan muutokset ja verinen uloste voivat viitata suolistosyöpään, ja siksi ne on aina syytä tutkia. Tutkimuksena käytetään muun muassa tähystystutkimusta.

 

Jos suolistosyöpä todetaan varhain, se voi olla helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän kuolleisuutta. Siksi EU suosittaa suolistosyövän seulontaa. Monissa kunnissa onkin toteutettu suolistosyövän seulontaa vuodesta 2004 lähtien.

 

Suolistosyövän tärkein hoitomuoto on leikkaus. Paikallinen suolistosyöpä pyritään aina leikkaamaan. Lisäksi suolistosyöpää hoidetaan sädehoidolla, solunsalpaajilla ja biologisilla hoidoilla.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Ruokavalio ja elintavat vaikuttavat suolistosyöpiin.
Suolistosyöpien ilmaantuvuus on lisääntynyt elintason nousun myötä, mikä viittaa muun muassa muuttuneiden ravintotottumusten merkitykseen.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Suomen Syöpärekisteri. Suolistosyövän seulonta. https://syoparekisteri.fi/seulonta/suolistosyovan-seulonta (viitattu 24.2.2020).
  • Suomen syöpärekisteri. Syöpä 2017.
  • Österlund P. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät). Duodecim 8.2.2018.