Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Maksasyöpä

Maksasyövän hoitovaihtoehdot

Maksasyövän hoidosta päätettäessä otetaan huomioon 

 

  • maksasyövän tyyppi
  • syövän levinneisyys
  • maksan toiminnan aste
  • potilaan yleisterveys
  • muut sairaudet.

 

Lisäksi lääkäri huomioi potilaan henkilökohtaiset toivomukset. Jos maksasyöpädiagnoosi tehdään varhain, leikkaushoito on usein mahdollista. 

 

Leikkaushoito

Jos kasvain on pieni ja maksa toimii hyvin, suositellaan yleensä kasvaimen ja sen läheisten kudosten poistamista kirurgisesti. Edellytyksenä on, ettei kasvua ole maksan ulkopuolella.

 

Maksan tulee olla kasvainta lukuun ottamatta suhteellisen terve. Maksasyöpää ei voi poistaa kirurgisesti, jos potilaalla on kirroosi tai vain pieni osa maksakudoksesta on terve. Maksa toipuu leikkauksesta, kunhan tervettä kudosta jää edes 20 % alkuperäisen maksan tilavuudesta.

 

Kemoembolisaatio (TACE) ja solunsalpaajahoito

Kemoembolisaatiossa solunsalpaajaa ruiskutetaan suoraan maksaan. Kemoembolisaatio ei ole parantava hoito, mutta sen avulla kasvain voi kutistua tietyllä osalla potilaista, mikä saattaa lievittää oireita, pidentää elinikää tai mahdollistaa leikkaushoidon. Toimenpiteen aikana maksavaltimo, jonka kautta maksakasvaimet saavat verta, tukkeutuu ja solunsalpaaja ruiskutetaan tukoksen ja maksan välistä.

 

Kun hoito kohdistuu suoraan kasvaimeen, voidaan käyttää suuria lääkeannoksia aiheuttamatta yhtä paljon haittavaikutuksia kuin tavanomaisessa suonen sisäisesti annetussa kemoterapiassa. Kemoembolisaatio voi aiheuttaa muun muassa vatsakipua, pahoinvointia ja kuumetta.

 

Systeeminen kemoterapia eli koko kehon läpi kulkeva sytostaattihoito ei yleensä tehoa maksasyöpään, mutta se voi sopia hoitovaihtoehdoksi joissakin tapauksissa.

 

Radiotaajuusablaatio (RFA)

Tässä menetelmässä pahanlaatuisten solujen tuhoamiseen käytetään radiotaajuista sähkövirtaa. Hoidossa kirurgi vie vatsan läpi kasvaimeen asti ohuita neuloja, jotka lämmitetään sähkövirralla, mikä tuhoaa pahanlaatuiset solut. Radiotaajuinen sähköhoito on hoitovaihtoehto, jos potilaalla on pieniä leikkaushoitoon sopimattomia kasvaimia.

 

Etanoli-injektio (PEI)

Tässä toimenpiteessä puhdasta alkoholia ruiskutetaan suoraan kasvaimiin, joko ihon läpi tai leikkauksen yhteydessä. Alkoholi kuivattaa kasvaimen solut ja lopulta solut kuolevat.

Etanoli-injektion on osoitettu pidentävän elinikää, jos potilaalla on pieniä hepatosellulaarisia kasvaimia. Sitä voidaan myös käyttää oireiden lievittämiseen etäpesäkkeisen maksasyövän hoidossa. Yleisin haittavaikutus on alkoholin vuotaminen maksaan tai vatsaonteloon.

 

Kryoablaatio

Tässä hoidossa syöpäsolujen tuhoamiseen käytetään äärimmäistä kylmyyttä. Jäädytyshoito saattaa olla yksi hoitovaihtoehto, jos potilas sairastaa leikkaushoitoon sopimatonta maksasyöpää. Sitä voidaan myös käyttää muiden vakiohoitojen lisäksi.

 

Toimenpiteen yhteydessä lääkäri laittaa suoraan maksakasvaimen päälle anturin, joka sisältää nestemäistä typpeä. Ultraäänikuvien avulla ohjataan anturia ja seurataan solujen jäätymistä.

 

Sädehoito ja radioembolisaatio

Syöpäsolujen tuhoamiseen ja kasvaimen kutistamiseen sekä etäpesäkkeisiin voidaan käyttää suuritehoista sädehoitoa. Maksasyövässä sitä voidaan käyttää paikallisen leikkaushoitoon sopimattoman syövän hoidossa. Sädehoidon haittavaikutuksia ovat muun muassa uupumus sekä ihon ja limakalvojen vauriot.

 

Radioembolisaatiossa (SIRT-hoito) säteilynlähteen sisältäviä mikrokuulia ruiskutetaan maksakasvainta suonittaviin valtimoihin.

 

Maksansiirtoleikkaus

Tässä kirurgisessa toimenpiteessä sairas maksa poistetaan ja sen tilalle siirretään terve lahjoitettu elin. Maksasiirrännäinen saattaa olla sopiva vaihtoehto, jos potilaalla on pieniä, varhaisvaiheen maksakasvaimia tai sappitiehyeen kasvain. Muissa tapauksissa ja etenkin silloin, jos syöpä on levinnyt maksan ulkopuolelle, maksansiirtoleikkausta ei suositella.

 

Lääkehoidot

Levinneen maksasyövän hoitoon on kehitetty myös lääkehoitoa. Tyrosiinikinaasin estäjät ovat uudentyyppisiä syöpälääkkeitä, jotka estävät syövän kasvua ja leviämistä vaikuttamalla syövän kehittymiseen ja kasvuun liittyviin solujen sisäisiin viestitysreitteihin.

 

Hepatosellulaarista karsinoomaa sairastavilla potilailla erilaisilla kohdennetulla lääkehoidolla voidaan hidastaa syövän etenemistä kahdella tavalla: 

 

  1. Verisuonten kasvun esto: Lääkeaine estää angiogeneesiä eli kasvaimen kasvua ruokkivien uusienverisuonten muodostumista. Näin se estää hapen ja tärkeiden ravinteiden saannin syöpäsoluilta, jolloinsyöpäkasvain ei voi enää kasvaa.
  2. Syövän kasvureitin esto: Lääkeaine estää myös syöpäsolujen lisääntymiseen liittyvän solunjakautumisviestitysreitin toimintaa. 

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Maksa ja maksakirroosi

Maksa ja maksakirroosi

Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva ruoansulatusrauhanen ja elimistön suurin sisäelin. Ihmisen maksa painaa 1–1,5 kg, ja se sijaitsee vatsaontelon yläosassa oikealla puolella välittömästi pallean alla miltei täysin kylkiluiden suojassa.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • American Cancer Society. Ablation for Liver cancer. https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/treating/tumor-ablation.html (viitattu 5.2.2020).
  • American Cancer Society. Embolization Therapy for Liver Cancer. https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/treating/embolization-therapy.html (viitattu 7.2.2020).
  • American Cancer Society. Radiation Therapy for Liver Cancer. https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/treating/radiation-therapy.html. (10.2.2020).
  • American Cancer Society. Targeted Therapy for Liver Cancer. https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/treating/targeted-therapy.html (10.2.2020).
  • Johansson R. Sädehoito. Duodecim 2018. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01078 (viitattu 6.2.2020).
  • Lemmon MA, Schlessinger J. Cell signaling by receptor tyrosine kinases. Cell. 2010; 141(7): 1117–113.
  • Percutaneous Ethanol (Alcohol) Injection of Liver. https://www.medicinenet.com/percutaneous_ethanol_injection_of_liver/article.htm#how_is_percutaneous_alcohol_injection_done_and_how_does_it_work (viitattu 6.2.2020).
  • Nordin Arno et al. Halo-katsaus. Maksan kasvainten tuhoaminen paikallishoidoilla. Suomen Lääkärilehti 15/2011 vsk 66.
  • Pelttari H. Maksasyöpä. Duodecim 2016. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01064 (viitattu 3.1.2020).
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Maksasyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/maksasyopa/ (viitattu 14.1.2020).