Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Edennyt eturauhassyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.

Edenneestä eturauhassyövästä puhutaan silloin, kun syöpä on levinnyt eturauhasen ulkopuolelle eikä sitä pysty todennäköisesti enää parantamaan pelkästään leikkaus- tai sädehoidolla. Jos PSA-arvo nousee leikkaus- tai sädehoidon jälkeen, käytetään usein hormonihoitoa useamman vuoden ajan. Hoitoa ei aina kuitenkaan tarvita, jos PSA-arvon kaksinkertaistumiseen kuluva aika on pitkä. Sairaus jatkaa kuitenkin usein etenemistään jossain vaiheessa hormonihoidoista huolimatta, ja silloin tarvitaan uusia hoitovaihtoehtoja. Näitä ovat toisen ja kolmannen vaiheen hormonihoidot, luustoon vaikuttavat lääkkeet, solunsalpaajat ja kokeelliset lääkeaineet.

Jos PSA-arvo jatkaa nousuaan tai syöpä leviää, vaikka testosteronipitoisuus on pieni, puhutaan kastraatioresistentistä eli hormonihoidosta riippumattomasta eturauhassyövästä. Nimestä huolimatta jotkin hormonihoidot saattavat vielä tehota syöpään. Syöpäsolut ovat yleensä tässä vaiheessa levinneet verenkierron tai imusolmukkeiden kautta muualle elimistöön, eikä paikallisesti vaikuttavista hoidoista ole useinkaan enää apua muuten kuin lievitettäessä virtsaamisvaikeuksia. Myös kastraatioresistentissä vaiheessa on nykyisin useita hoitovaihtoehtoja.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa