Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Tietoa eturauhassyövästä

SyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla. tarkoittaa solujen hallitsematonta lisääntymistä – elimistön kyky säädellä solujen kasvua ja jakautumista katoaa. Pahanlaatuisista soluista kasvaa kiinteitä muodostumia, joita kutsutaan kasvaimiksi. Primaari kasvaincloseKasvainEpänormaali kudosmassa, joka syntyy solujen jakautuessa enemmän kuin niiden pitäisi tai jos solut eivät kuole niin kuin niiden pitäisi. Kasvaimet saattavat olla hyvänlaatuisia eli benignejä tai pahanlaatuisia eli maligneja (syöpä). Kasvaimia voidaan myös kutsua neoplasmoiksi. tarkoittaa alkuperäistä kasvainta. Kun alkuperäinen syöpä leviää muihin kudoksiin, puhutaan etäpesäkkeistä.

Useimmissa tapauksissa eturauhassyöpä etenee suhteellisen hitaasti. Yleensä kestää vuosia ennen kuin syöpä on havaittavissa ja vielä pidempään ennen kuin se leviää eturauhasen ulkopuolelle. Pienellä osalla eturauhassyöpää sairastavista ilmenee nopeammin kasvava aggressiivinen syöpätauti.

Eturauhassyöpä on yleinen sairaus

Eturauhassyöpä on Suomessa ja muissa teollisuusmaissa yleisin miehillä todettu syöpä. Suomen Syöpärekisterin mukaan v. 2013 Suomessa todettiin 5124 uutta eturauhassyöpätapausta. Noin yksi kymmenestä miehestä sairastuu eturauhassyöpään ja keskimääräinen sairastumisikä on noin 70 vuotta.

Maailmanlaajuisesti eturauhassyövän uusien tapausten ilmaantuvuudessa on huomattavaa vaihtelua. Lähes 75% uusista rekisteröidyistä syöpätapauksista on kehittyneissä teollisuusmaissa. Erojen on esitetty johtuvan PSA-testin käytön yleisyydestä teollisuusmaissa. PSA-lyhenne tulee sanoista prostata spesifinen antigeeni. Eturauhanen eli prostata erittää tätä PSA-nimistä proteiinia, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella veritestillä. PSA-testin avulla voidaan löytää kliinisesti merkittävät syövät, mutta myös hitaasti kehittyvät syövät, jotka voisivat muuten jäädä huomaamatta ja joilla ei olisi vaikutusta terveyteen.

Miten hyvin eturauhassyövästä voi parantua?

Kuten yleensä syövän yhteydessä, myös eturauhassyövästä puhuttaessa paranemisprosentit kuvaavat sitä, miten suurella osuudella potilaista ei ole syöpää tietyn ajan jälkeen. Noin 90% kaikista eturauhasen syöpätapauksista todetaan siinä vaiheessa, kun syöpä on paikallinen tai paikallisesti edennyt, joten paranemisprosentti on erittäin suuri.

Eturauhassyöpään sairastuneen miehen riski kuolla syöpään on 12–17%. Suomessa vuosina 2002 - 2009 diagnosoiduista potilaista yli 90% oli elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa