Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Seulonta

Seulonnan tarkoitus on löytää eturauhassyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla. aikaisessa vaiheessa oireettomilta miehiltä.

Seulonnassa käytetään useimmiten PSA-arvon mittausta (prostate-specific antigen) verestä. Muita menetelmiä ovat peräsuolen kautta tehtävä tunnustelu tai kaikututkimus.

PSA-määritys

PSA on eturauhasen tuottama proteiini, jota vapautuu hyvin pieniä määriä verenkiertoon. Kun eturauhasessa on jotain poikkeavaa, esimerkiksi eturauhassyöpä, PSA-proteiinia vapautuu normaalia enemmän verenkiertoon.

PSA ei ole täydellinen testi, koska PSA-taso voi nousta muistakin kuin eturauhassyövästä johtuvista syitä. Eturauhasen liikakasvu ja eturauhastulehdus voivat myös nostaa PSA-arvoja. PSA-taso voi joillakin miehillä olla matala, vaikka heillä on todettu eturauhassyöpä.

Pitäisikö minun osallistua eturauhassyövän seulontatutkimuksiin?

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä eturauhassyövän seulonnan eduista. Säännöllisten seulontojen puolestapuhujat uskovat, että eturauhassyövän toteaminen ja hoito varhaisvaiheessa mahdollistavat useamman hoitovaihtoehdon.

Säännöllisten seulontojen vastustajat puolestaan muistuttavat, että useimmissa tapauksissa eturauhassyöpä etenee erittäin hitaasti. Tällöin hoitojen haittavaikutukset voivat olla suuremmat kuin niistä saadut edut, jos eturauhassyöpä todetaan vaiheessa, jolloin se ei vielä aiheuta ongelmia.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Urologiyhdistys ry:n asettaman työryhmän laatiman Eturauhassyövän käypähoito-suosituksen (2014) mukaan rutiininomaista seulontaa eturauhassyövän löytämiseksi ei voida toistaiseksi suositella. PSA-mittaus tulee tehdä, jos potilaalla on oireita.

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että edellä on keskusteltu pelkästään seulonnasta eli oireettomien, terveiden miesten tutkimisesta eturauhassyövän toteamiseksi. Kun eturauhassyövän diagnoosi on varmistettu koepalan avulla, PSA-mittausta suositellaan syövän riskin arviointiin ja hoidon jälkeiseen seurantaan.

Seulonta ja koepala

Lääkäri saattaa suositella eturauhassyövän seulontatutkimusten tulosten perusteella koepalan ottamista. Ennen kuin päätös koepalan ottamisesta tehdään, voidaan tehdä lisätestejä ja ottaa huomioon muita tekijöitä:

  • Vapaan PSA:n osuus
  • PSA-arvon nousunopeus
  • PSA-tiheys (PSA-arvon suhde eturauhasen kokoon)
  • Suvun sairaudet
  • Etninen tausta
  • Aiemmat koepalatulokset
  • Eturauhasen tunnustelu peräsuolen kautta
  • Eri PSA-arvot (esim. bPSA, pro-PSA)
  • KuvantaminenA A A A A A

Muuta tekstin kokoa