Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Tietoa eturauhasesta

Mitä enemmän tiedämme eturauhasen normaalista kehityksestä, toiminnasta ja sijainnista, sitä paremmin ymmärrämme, miten eturauhassyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla. kehittyy ja vaikuttaa elämään ajan myötä – joko syövän etenemisen tai hoitojen vuoksi.

Normaali anatomia

Eturauhanen on pieni, noin luumun kokoinen rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhasen läpi kulkee virtsaputki, jonka kautta virtsa ja siemenneste poistuvat elimistöstä. Peräsuoli eli suolen viimeinen osa sijaitsee välittömästi eturauhasen ja virtsarakon takana.

Eturauhasen yläpuolella sijaitsevat parilliset rakkularauhaset tuottavat noin 60 % siemennesteen nestemäisestä osasta. Eturauhasen pinnalla kulkevat hermot säätelevät erektiota.

Normaali fysiologia

Eturauhanen ei ole välttämätön elin, mutta se on tärkeä lisääntymisen kannalta. Eturauhanen tuottaa aineita, jotka edesauttavat hedelmöittymistä ja ovat siittiöiden elinvoimaisuuden ja liikkumiskyvyn kannalta tärkeitä yhdisteitä. Esimerkiksi entsyymeihin kuuluva prostataspesifinen antigeeni PSA liuottaa geelimäisen siemennesteen juoksevaan muotoon ja auttaa näin siittiöitä pääsemään munasolun luo. Eturauhanen kasvaa tyypillisesti murrosiässä testosteronin ja sen sivutuotteen dihydrotestosteronin vaikutuksesta.

Eturauhasen vyöhykkeet

Eturauhanen jakautuu useaan anatomiseen alueeseen eli vyöhykkeeseen. Eturauhassyöpä saa useimmiten alkunsa peräsuolen lähellä sijaitsevalla uloimmalla eli perifeerisellä vyöhykkeellä. Tällä alueella sijaitsevat eturauhasen kasvaimet voidaan havaita peräsuolen kautta tehtävällä sormitunnustelulla.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on sairaus, joka puolestaan saa yleensä alkunsa virtsaputken ympärillä sijaitsevalla välialueella. Tämän vuoksi eturauhasen liikakasvu aiheuttaa yleensä enemmän virtsaamisongelmia kuin eturauhassyöpä.

Eturauhassyövän hoitoon liittyvät muutokset

Eturauhanen sijaitsee useiden tärkeiden elinten lähellä, joten eturauhasen syöpä ja sen hoito voivat vaikuttaa normaaleihin virtsaamis-, ulostamis- ja sukupuolitoimintoihin.

Virtsarakon toiminta — Normaalisti virtsarakon ja eturauhasen alaosassa sijaitsevat sulkijalihakset pysyvät tiukasti kiinni ja estävät virtsarakossa olevan virtsan vuotamisen ulos. Virtsaamisen aikana sulkijalihakset rentoutuvat ja virtsa virtaa rakosta virtsaputken kautta ulos elimistöstä.

Prostatektomian eli eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä virtsarakkoa venytetään alaspäin ja se liitetään virtsaputkeen kohdassa, jossa eturauhanen aiemmin sijaitsi. Jos virtsarakon sulkijalihas vahingoittuu eturauhasen poistoleikkauksen aikana, voi virtsan pidätyskyky kärsiä. SädehoitocloseSädehoitoSyövänhoito, jossa kasvainkudokseen kohdistetaan ionisoivaa säteilyä. Tarkoituksena on tuhota kasvainkudosta. Joskus sädehoitoa annetaan myös hyvänlaatuisiin tiloihin, esimerkiksi kivun hoitoon. voi myös vaurioittaa virtsarakon sulkijalihaksia.

Suoliston toiminta — Elimistöstä poistuva ruoansulatusjäte liikkuu hitaasti eteenpäin suolistossa, ja näin syntyvä uloste poistuu normaalisti peräaukon kautta, kun peräaukon sulkijalihas tietoisesti rentoutetaan. Peräsuolen vahingoittuminen sädehoidon tai leikkauksen yhteydessä saattaa johtaa suolisto-ongelmiin, kuten verenvuotoon, ripuliin tai pidätysvaikeuksiin.

Seksuaalitoiminnot — Jos erektiota säätelevät hermot vahingoittuvat eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä, erektiokyky katoaa vaikka seksuaalinen halu pysyy ennallaan. Erektiohäiriöitä voivat aiheuttaa myös sädehoidon aiheuttamat hermovauriot, mutta tämä vaikutus ilmenee yleensä viiveellä.

Näiden haittavaikutusten minimoimiseksi on kehitetty ja kehitetään uusia tekniikoita esimerkiksi kirurgiseen hoitoon (hermoja säästävät menetelmät), sädehoitoon (intensiteettimuokattu ja kohdennettu sädehoito, 3-D-tekniikan yhdistäminen sädehoitoon) sekä kudoksen sisäiseen sädehoitoon eli ns. brakyhoitoon.

Hedelmällisyys — Noin 10 %:lla eturauhassyöpää sairastavista miehistä ilmenee ns. invaasio rakkularauhasiin. Tämä tarkoittaa, että syöpä leviää joko rauhasiin tai niitä ympäröivälle alueelle. Jos näin tapahtuu, rakkularauhaset yleensä poistetaan eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä ja annetaan sädehoitoa. Eturauhasen ja rakkularauhasten poisto johtaa hedelmättömyyteen. Poistoleikkauksen jälkeen siemensyöksy on "kuiva", sillä siemennestettä ei enää muodostu, mutta orgasmi on yhä mahdollinen.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa