Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Syyt ja riskitekijät

KilpirauhassyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla. on yleistynyt viime vuosikymmeninä. Suomessa uusia tapauksia on yli 400 vuodessa. Vuosittainen ilmaantuvuus on noin 8,2 uutta tapausta 100 000 naista kohti ja 2,3 uutta tapausta 100 000 miestä kohti.

Ainoa tunnettu kilpirauhassyövälle altistava riskitekijä on ionisoiva säteily, jota voi saada esimerkiksi ydinkatastrofin yhteydessä tai kaulan sädehoidosta. Säteilyaltistuksen jälkeen riski kilpirauhassyövän kehittymiselle kasvaa 20-40 vuotta altistuksen jälkeen. Ydinonnettomuuden sattuessa radioaktiivisen jodin imeytymistä kilpirauhaseen voidaan estää nauttimalla joditabletteja ennen radioaktiivisen laskeuman saapumista alueelle.

Kilpirauhassyöpään liittyvä perinnöllinen taipumus on pieni. Perinnöllinen taipumus liittyy erityisesti medullaariseen kilpirauhassyöpään (3-5 % kaikista kilpirauhassyövistä), jolloin taustalla on usein harvinainen perinnöllinen oireyhtymä.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa