Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Yleistä tietoa klpirauhasesta

Kilpirauhanen on nielun alaosassa, henkitorven edessä oleva, kahdesta rauhaslohkosta koostuva elin. Toinen lohko on nielun oikealla ja toinen vasemmalla puolella. Rauhanen on varsin suuri umpirauhaseksi, aikuisen ihmisen kilpirauhanen painaa 15–30 grammaa. Kilpirauhaslohkojen normaali pituus on noin 4 cm ja leveys ja paksuus noin 2–2,5 cm.

Kilpirauhasen pääasiallinen tehtävä on tuottaa hormoneja:

  • kilpirauhashormoneja eli tyroksiinia sekä trijodityroniinia
  • kalsitoniinia, joka osallistuu kalsium–fosfori-aineenvaihdunnan säätelyyn

Kilpirauhanen tuottaa tyroksiini-nimistä hormonia, jota tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Tämän hormonin eritystä säätelee puolestaan aivolisäkkeestä erittyvä tyreotropiini (TSH)-niminen hormoni. Jos kilpirauhasen tyroksiinin tuotanto vähenee, aivolisäkkeen TSH-tuotanto lisääntyy, koska se pyrkii piiskaamaan tyroksiinia kilpirauhasesta. Veren korkea tyroksiinipitoisuus aiheuttaa puolestaan alhaisen TSH-erityksen.

Kalsitoniini on kilpirauhasen erittämä hormoni, joka vähentää veren kalsiumpitoisuutta. Luustossa on sekä luuta muodostavia soluja (osteoblasteja) että luuta hävittäviä soluja (osteoklasteja), joiden aktiivisuus saa aikaan kalkin siirtymistä luustosta vereen. Kalsitoniini lisää luuta muodostavien osteoblastien määrää ja vähentää luuta hävittävien osteoklastien aktiivisuutta. Lisäksi kalsitoniini lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.

Kalsitoniinin eritys lisääntyy medullaarisen kilpirauhassyövän yhteydessä.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa