Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Hoitovaihtoehdot

Miten maksasyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.ä hoidetaan?

Hoidosta päätettäessä otetaan huomioon maksasyövän tyyppi, syövän vaihe, maksan toiminnan aste, potilaan yleisterveys ja henkilökohtaiset toivomukset, joista keskustellaan potilaan ja lääkärin kesken. Jos maksasyöpädiagnoosi tehdään varhain, leikkaushoito on usein mahdollista.

Aikuisten primaarisen maksasyövän hoito

Aikuisten primaarisen maksasyövän hoitoon kuuluu:

Leikkaushoito
Joissakin tapauksissa maksasta voidaan poistaa koko se alue, jossa syöpä on. Maksasyöpää ei voi poistaa kirurgisesti, jos potilaalla on kirroosi tai vain pieni osa maksakudoksesta on terve. Jos kasvaincloseKasvainEpänormaali kudosmassa, joka syntyy solujen jakautuessa enemmän kuin niiden pitäisi tai jos solut eivät kuole niin kuin niiden pitäisi. Kasvaimet saattavat olla hyvänlaatuisia eli benignejä tai pahanlaatuisia eli maligneja (syöpä). Kasvaimia voidaan myös kutsua neoplasmoiksi.  on pieni ja maksa toimii hyvin, suositellaan yleensä kasvaimen ja sen läheisten kudosten poistamista kirurgisesti. Edellytyksenä on, ettei kasvua ole maksan ulkopuolella. Maksan tulee olla kasvainta lukuun ottamatta suhteellisen terve. Maksa toipuu leikkauksesta, kunhan tervettä kudosta jää edes 20% alkuperäisen maksan tilavuudesta.

Muita hoitovaihtoehtoja on harkittava, jos kasvain sijaitsee vain yhdessä osassa maksaa, mutta sitä ei voi poistaa kirurgisesti.

Alkoholi-injektio
Tässä toimenpiteessä puhdasta alkoholia ruiskutetaan suoraan kasvaimiin, joko ihon läpi tai leikkauksen yhteydessä. Alkoholi kuivattaa kasvaimen solut ja lopulta solut kuolevat. Kukin hoitokerta sisältää yhden injektion, mutta parhaiden tulosten saamiseksi saatetaan tarvita sarja injektioita. Alkoholi-injektion on osoitettu pidentävän elinikää, jos potilaalla on pieniä hepatosellulaarisia kasvaimia. Sitä voidaan myös käyttää oireiden lievittämiseen etäpesäkkeisen maksasyövän hoidossa. Yleisin haittavaikutus on alkoholin vuotaminen maksaan tai vatsaonteloon.

Radiotaajuinen sähköhoito
Tässä menetelmässä pahanlaatuisten solujen tuhoamiseen käytetään radiotaajuista sähkövirtaa. Käyttämällä ultraääntä tai TT-kuvausta apunaan kirurgi laittaa useita ohuita neuloja vatsaan tehtyihin pieniin viiltoihin. Kun neulat osuvat kasvaimeen, ne lämmitetään sähkövirralla, mikä tuhoaa pahanlaatuiset solut. Radiotaajuinen sähköhoito on hoitovaihtoehto, jos potilaalla on pieniä leikkaushoitoon sopimattomia hepatosellulaarisia kasvaimia, ja se sopii joidenkin etäpesäkkeisten maksasyöpien hoitoon. Vaikka toimenpiteeseen liittyy jonkin verran suurempi vakavien komplikaatioiden riski kuin alkoholi-injektioon, se näyttää johtavan parempiin tuloksiin.

Kemoembolisaatio
Kemoembolisaatio on kemoterapian muoto, jossa vahvoja syöpälääkkeitä annetaan suoraan maksaan. Kemoembolisaatio ei ole parantava hoito, mutta sen avulla kasvain voi kutistua tietyllä osalla potilaista, mikä saattaa lievittää oireita ja pidentää elinikää. Toimenpiteen aikana maksavaltimo, jonka kautta maksakasvaimet saavat verta, tukkeutuu ja kemoterapialääkkeet ruiskutetaan tukoksen ja maksan välistä. Ajatuksena on, että kohdistamalla hoito suoraan kasvaimeen voidaan käyttää suuria lääkeannoksia aiheuttamatta niin suuria haittavaikutuksia kuin systeemisesti (suonen sisäisesti) annetussa kemoterapiassa. Kemoembolisaatio voi aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Kemoembolisaatioon vähemmän liittyviä haittavaikutuksia ovat verisolujen muodostumisen heikentyminen tai hiusten lähtö verrattuna systeemisesti annettuun kemoterapiaan.

KryoablaatiocloseAblaatioElimistön osan tai kudoksen poisto tai tuhoaminen. Ablaatio voidaan tehdä käyttämällä lääkkeitä, radiotaajuisella sähköllä, leikkaamalla, kuumuuden, kylmän, hormonien tai muiden menetelmien avulla. (kryokirurgia tai jäädytyshoito)
Tässä hoidossa syöpäsolujen tuhoamiseen käytetään äärimmäistä kylmyyttä. Jäädytyshoito saattaa olla yksi hoitovaihtoehto, jos potilas sairastaa leikkaushoitoon sopimatonta primaarista tai etäpesäkkeistä maksasyöpää. Sitä voidaan myös käyttää kirurgisen hoidon, kemoterapian tai muiden vakiohoitojen lisäksi. Toimenpiteen yhteydessä lääkäri laittaa suoraan maksakasvaimen päälle anturin, joka sisältää nestemäistä typpeä. Ultraäänikuvien avulla ohjataan anturia ja seurataan solujen jäätymistä. Haittavaikutuksena voi olla sappiteiden ja verisuonten vaurioituminen, mikä voi johtaa verenvuotoon tai tulehduksiin.

SädehoitocloseSädehoitoSyövänhoito, jossa kasvainkudokseen kohdistetaan ionisoivaa säteilyä. Tarkoituksena on tuhota kasvainkudosta. Joskus sädehoitoa annetaan myös hyvänlaatuisiin tiloihin, esimerkiksi kivun hoitoon.
Tässä hoidossa syöpäsolujen tuhoamiseen ja kasvaimen kutistamiseen käytetään suuritehoista sädehoitoa. Säteily voi olla peräisin ulkopuolisesta laitteesta tai maksaan asetetuista säteilyä sisältävistä materiaaleista. Pelkkää säteilyhoitoa voidaan käyttää paikallisen leikkaushoitoon sopimattoman syövän hoidossa. Sädehoitoa voidaan myös antaa kasvaimen poistoleikkauksen jälkeen mahdollisesti jäljelle jääneiden pahanlaatuisten solujen tuhoamiseksi. Sädehoidon haittavaikutuksia ovat uupumus, pahoinvointi ja oksentelu.

Kemoterapia
Tässä hoitomuodossa syöpäsolujen tuhoamiseen käytetään voimakkaita lääkkeitä. Kemoterapia voi olla paikallista tai systeemistä eli kulkea verenkierron mukana koko elimistön läpi. Systeeminen kemoterapia ei yleensä tehoa maksasyöpään, mutta se voi sopia hoitovaihtoehdoksi joissakin tapauksissa.

Maksasiirrännäinen
Tässä kirurgisessa toimenpiteessä sairas maksa poistetaan ja sen tilalle siirretään terve lahjoitettu elin. Maksasiirrännäinen saattaa olla sopiva vaihtoehto, jos potilaalla on pieniä, varhaisvaiheen maksakasvaimia tai sappitiehyeen kasvain. Muissa tapauksissa ja etenkin silloin, kun kasvaimet ovat suuria tai levinneet verisuonistoon, siirrännäinen ei paranna pitkän ajan ennustecloseEnnustePrognoosi. Arvio taudinkulusta ja todennäköisyydestä parantua.tta, koska syöpä saattaa uusiutua uuden maksan ulkopuolella.

TyrosiinikinaasiestäjäcloseTyrosiinikinaasiestäjäLääke, joka estää solun kasvuun liittyvää viestintää ja saattaa tämän vuoksi estää syöpäkasvaimen kasvua.
TyrosiinikinaasicloseTyrosiinikinaasiProteiini, joka toimii osana solun viestitysreittiä solun sisäisen viestinnän säätelyssä säädellen esimerkiksi solujen kasvua. estäjä sorafenibi on uudentyyppinen syöpälääke, jolla estetään syövän kasvua ja leviämistä vaikuttamalla syövän kehittymiseen ja kasvuun liittyviin solun sisäisiin viestitysreitteihin.

Hepatosellulaarista karsinoomaa sairastavilla potilailla sorafenibi hidastaa syövän etenemistä kahdella tavalla:

  • AngiogeneesicloseAngiogeneesiVerisuonten muodostuminen. Kasvaimen angiogeneesi on verisuonten kasvua kiinteään kasvaimeen sitä ympäröivästä kudoksesta. Kasvaimesta vapautuvat kemialliset aineet saavat tämän aikaan.n inhibointi eli verisuonten kasvun esto: Sorafenibi taistelee syöpää vastaan estämällä angiogeneesiä eli kasvaimen kasvua ruokkivien uusien verisuonten muodostumista. Verisuonten kasvua estämällä se estää hapen ja tärkeiden ravinteiden saannin syöpäsoluilta, joilloin syöpäkasvain ei voi enää kasvaa.

  • Syövän kasvureitin esto: Sorafenibi estää myös syöpäsolujen lisääntymiseen liittyvän solun jakautumisviestitysreitin toimintaa.

Tavallisimpia sorafenibin haittavaikutuksia ovat uupumus, ihottumat iholla tai kämmenissä ja jalkapohjissa, ripuli ja verenpaineen kohoaminen.

Haittavaikutusten varhainen havaitseminen ja hoito helpottavat hoitosuunnitelman toteuttamista.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa