Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Levinneisyysasteet

Kasvaimen leviämisaste määritetään kunkin potilaan kohdalla. Syövän leviämisasteen selvittäminen on tärkeää, koska se auttaa lääkäreitä päättämään parhaasta hoitotavasta. Maksasyövän leviämisasteen voi määrittää usealla eri tavalla.

Syövän vaiheen nimeämiseen voidaan käyttää roomalaisia lukuja I–IV:

  • Levinneisyysaste I - KasvaincloseKasvainEpänormaali kudosmassa, joka syntyy solujen jakautuessa enemmän kuin niiden pitäisi tai jos solut eivät kuole niin kuin niiden pitäisi. Kasvaimet saattavat olla hyvänlaatuisia eli benignejä tai pahanlaatuisia eli maligneja (syöpä). Kasvaimia voidaan myös kutsua neoplasmoiksi.  on pieni ja sijaitsee vain yhdessä osassa maksaa

  • Levinneisyysaste II - Maksassa on useita pieniä kasvaimia tai yksi yksittäinen kasvain, joka on levinnyt läheisiin verisuoniin.

  • Levinneisyysaste III - Maksassa on yksi tai useampi kasvain, joka on saattanut levitä lähellä oleviin elimiin, verisuoniin tai imusolmukkeisiin.

  • Levinneisyysaste IV - Maksassa on yksi tai useampia kasvaimia, ja syöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.solut ovat levinneet muualle elimistöön.

Muita määritelmiä, joita käytetään maksasyövän leviämisen kuvaamiseen:

  • Paikallinen ja leikkaushoitoon sopiva kasvain sijaitsee vain yhdessä osassa maksaa ja se voidaan poistaa leikkauksella.

  • Paikallinen ja leikkaushoitoon sopimaton kasvain sijaitsee vain yhdessä osassa maksaa, mutta sitä ei voi poistaa kirurgisesti joko sijainnin vuoksi tai koska maksan muu osa ei ole riittävän terve.

  • Edennyt syöpä on levinnyt maksan eri osiin ja ehkä myös muualle elimistöön.

  • Uusiutunut syöpä tarkoittaa, että syöpä palannut joko maksaan tai johonkin muuhun elimistön osaan ensimmäisen hoidon tai leikkauksen jälkeen.


A A A A A A

Muuta tekstin kokoa