Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Munuaissyövän diagnosoiminen

Merkit ja oireet

Munuaissyövän varhainen havaitseminen ei ole helppoa. Munuaissyövän varhaisvaiheesta ei ole selviä merkkejä. Seuraavat ovat mahdollisia oireita:

  • verta virtsassa
  • alaselässä toispuoleista kipua, joka ei liity loukkaantumiseen
  • möykky tai kova kohta vatsassa
  • uupumus; epätavallinen väsymyksen tunne
  • pitkittynyt kuume, joka ei liity flunssaan, influenssaan tai tulehdukseen
  • nilkkojen ja jalkojen turvotus.

Nämä oireet eivät liity erityisesti munuaissyöpäcloseMunuaissyöpäMunuaissyöpä johtuu epänormaalien solujen hallitsemattomasta kasvusta munuaisissa.än. Kaikki yllä mainitut oireet ovat yleisiä monissa eri elimistön tiloissa ja sairauksissa eivätkä ne aina viittaa vakavaan sairauteen. Jos sinulla on kuitenkin jokin tai useita näistä oireista, ota yhteyttä lääkäriin, sillä ne voivat olla merkkejä munuaissyövästä tai jostakin muusta sairaudesta.

Diagnoosi

Lääkärit käyttävät useita erilaisia tutkimuksia munuaissyövän diagnosoimiseen. Diagnoosin aluksi tehdään lääkärintarkastus ja selvitetään aiemmat sairaudet, riskitekijät, oireet ja suvussa mahdollisesti esiintynyt munuaissyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.. Munuaissyöpä diagnosoidaan käyttämällä pitkälle kehitettyjä kuvantamismenetelmiä, joiden avulla lääkäri voi tutkia munuaisia ottamatta koepalaa. Lääkärit voivat myös tutkia laboratoriokokeiden avulla elimistön toimintaa. Näiden yleisten tutkimusten lisäksi tarvittaessa voidaan tehdä tapauskohtaisesti muita tutkimuksia munuaissyövän mahdollisten etäpesäkkeiden selvittämiseksi.

Diagnoosimenetelmät

Munuaissyövän leikkausta edeltävä diagnostiikka perustuu pääasiassa kuvantamismenetelmiin. Se, mitä kuvantamistutkimuksia tarvitaan diagnoosin määrittämiseksi, arvioidaan tapauskohtaisesti. Tässä voidaan käyttää seuraavia kuvantamismenetelmiä:

Kaiku- eli ultraäänitutkimus: Ultraäänitutkimuksen etuina on laaja saatavuus, edullisuus ja helppous tutkittavalle. Siihen ei myöskään liity ylimääräistä säderasitusta tutkittavalle kuten TT-kuvauksessa. Ultraäänitutkimuksessa äänen avulla tuotetaan kuvia sisäelimistä. Tutkimusanturi (sauvantapainen laite) tuottaa ääniaaltoja ja tunnistaa elimistä lähtevät kaiut, kun anturia liikutetaan ihon yläpuolella. Tutkimusanturiin kytketty tietokone käsittelee tutkimuksessa syntyneet kaikukuviot muodostaen niistä kuvia. Useimmat munuaiskasvaimen muodostamat kaikukuviot näyttävät erilaisilta kuin terveen munuaiskudoksen muodostamat kaikukuviot.

Tietokonekerroskuvaus (TT- tai CT-kuvaus): Röntgenkuvausmenetelmä, jonka avulla saadaan hyvin tarkkoja poikkileikkauskuvia elimistöstä. Perinteisen röntgenkuvan sijaan TT-skanneri ottaa paljon kuvia samalla, kun se kiertää potilaan kehon ympäri hänen maatessa pöydällä. Laskimoon annettavalla varjoaineella eli tehosteaineella voidaan helpottaa yksityiskohtien erottamista kuvista.

TT-kuvaus on aiheellinen, jos diagnoosi jää epäselväksi ultraäänitutkimuksen perusteella. TT-kuvauksen perusteella pystytään myös arvioimaan kasvaimen levinneisyys lähiympäristöön, verisuoniin, imusolmukkeisiin tai elimistön muihin osiin.

Magneettikuvaus (MK): Tässä kuvantamismenetelmässä käytetään radioaaltoja ja vahvoja magneettikenttiä (röntgensäteiden sijasta) tuottamaan poikkileikkauskuvia elimistöstä ja sisäelimistä, kuten munuaisista. Magneettikuvauksen avulla saadaan myös pitkittäissuuntaisia poikkileikkauskuvia elimistöstä, mistä on erityisesti apua selvitettäessä, onko syöpä levinnyt aivoihin tai selkäytimeen, jos potilaan oireiden perusteella on näin epäiltävissä. Tehosteaineita käytetään myös magneettikuvauksessa tarpeen mukaan.

A A A A A A

Muuta tekstin kokoa