Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Lisätietoja

Seulontatutkimukset

Suolistosyövän seulonnalla pyritään oireettomien esiasteiden tai varhaisvaiheen syövän löytämiseen. Ulosteen piilevän veren osoittamiseen perustuvan seulonnan on todettu aikaistavan paksu- ja peräsuolisyövän toteamista.

Vaikka suolistosyövän riskiryhmien (perinnöllinen suolistosyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla., krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet) seulonta ja seuranta ovat Suomessa vakiintuneet, on vasta osassa maata aloitettu oireettoman väestön seulontatutkimukset.

Mikäli yksilötasolla seulonnan testitulos on positiivinen, on koko paksusuolen käsittävä tähystystutkimus eli kolonoskopia closeKolonoskopia Paksusuolen tähystys.paras menetelmä syövän osoittamiseksi tai poissulkemiseksi.

Kohderyhmänä seulonnalle ovat 60 - 69-vuotiaat ja seulonta aloitetaan kolmesta nuorimmasta ikäluokasta ja se laajenee asteittain koko ikäluokkaan.

Seulontatestinä voidaan käyttää ulosteen veritestiä. Jos näytteestä löytyy verta, on se aihe jatkotutkimukseen, ensisijaisesti suoliston tähystykseen.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa