Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Yleistä tietoa suolistosta

Suolisto on osa ruoansulatuselimistöä. Suolisto alkaa mahalaukun tyvestä, josta alkaa pohjukaissuoli ja päättyy peräaukkoon. Suoliston tehtävänä on mahdollistaa ihmisen syömän ja juoman ravinnon mahdollisimman tehokas imeytyminen. Suolistossa pyritään hyödyntämään kaikki ravinnon sisältämä energia ja hivenaineet. Suolisto toimii pääsääntöisesti autonomisesti eli ihmisen tahdosta riippumatta.

Ohutsuoli

Ohutsuoli on ihmisruumiin pisin suoli, 3–5 metriä pitkä. Ohutsuoli voidaan jakaa osiin: pohjukaissuoleksi, tyhjäsuoleksi ja sykkyräsuoleksi. Suurin osa ravinteista imeytyy jo ohutsuolessa, joten sen merkitys on kaikkein tärkein. Ohutsuoli päättyy umpisuoleen.

Pohjukaissuolessa on happamat olosuhteet sinne laskevan mahanesteen takia. Mahaneste pilkkoo ravintoa. Pohjukaissuolessa on erityisiä pohjukaissuolirauhasia, jotka erittävät suolen limakalvoa suojaavia aineita. Puolessavälissä pohjukaissuolta mahasta tullut hapan mahan sisältö neutraloituu sapen ja haimacloseHaimaVatsaontelon takaseinämässä vatsakalvon takana poikittaissuuntaisesti sijaitseva elin, joka erittää haimanestettä pohjukaissuoleen ja umpieritteisistä haimasaarekkeistaan (Langerhansin saarekkeista) insuliinia ja glukagonia vereen. nesteen vaikutuksesta.

Ohutsuolen limakalvossa on runsaasti imukudosta, joka poistaa suolesta bakteereja ja muita haitallisia aineita. Erityisen paljon imukudosta on sykkyräsuolen loppupäässä.

Koska ohutsuolen läpi kulkee paljon ruokaa päivittäin, ovat suolen seinämän solut kovassa kulutuksessa. Solujen täytyykin uusiutua jatkuvasti.

Paksusuoli

Paksusuoli on noin 2 metrin mittainen ja ohutsuolta paksumpi suolen osa. Paksusuoli voidaan jakaa kolmeen osaan: umpisuoleen, varsinaiseen paksusuoleen ja peräsuoleen. Suolen tehtävä on ottaa suolessa olevasta ruuasta nestettä ja suoloja. Mikäli paksusuoli ei toimi kunnolla, se ei pysty ottamaan ruoasta vettä. Tällöin uloste voi muuttua nestemäiseksi, joka ilmenee ripulina.

Paksusuolen sisäpinnalla on runsaasti bakteereja, jotka ovat elintärkeitä ihmiselle. Bakteerit hajottavat elimistöön tulevaa ainesta ja tuottavat K-vitamiinia. Se osa aineesta, jota elimistö ei tarvitse enää, poistuu kehosta paksusuolen kautta peräsuoleen ja siitä eteenpäin peräaukkoon.

Peräsuoli

Peräsuoli on paksusuolen parikymmensenttinen jatke. Peräsuoli toimii ulosteen varastointipaikkana. Peräaukossa on kahdet sulkijalihakset - autonomiset ja tahdonalaiset. Autonomisten sisempien sulkijalihasten täytyy rentoutua keskushermosto-tasolta käsin ennen kuin ihminen voi aloittaa ulostamisen ja rentouttaa ulommat tahdonalaiset.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa