Aiheenasyopa
Käyttöehdot
close
Tietoa maksasyövästä

Maksasyöpä on kuudenneksi yleisin syöpämuoto koko maailmassa ja kolmanneksi yleisin syöpätauteihin liittyvän kuolleisuuden syy maailmanlaajuisesti. Maailmassa todetaan yli 600 000 uutta primaarista maksasyöpätapausta joka vuosi, ja maksasyövän yleisyys kasvaa edelleen.

Vuonna 2012 Suomen syöpärekisterin mukaan maassamme todettiin 459 uutta maksasyöpätapausta: Vuonna 2012 maksasyöpätapauksia todettiin 457 ja näistä noin 80 prosenttia oli histologisesti tai sytologisesti varmennettua primaaria maksasyöpää. Suomessa menehtyi 397 ihmistä maksasyöpään vuonna 2012.

Yleisin maksasyöpä on maksasolukarsinooma eli hepatosellulaarinen karsinooma (HCC). Muita karsinooman muotoja ovat sappitiesyöpä eli kolangiokarsinooma ja hepatoblastooma.

HCC kehittyy harvoin terveeseen maksaan. Yli 70 %:lla maksasolusyövän saaneista on kirroositasoinen maksavaurio. Kirroosin yleisimpiä aiheuttajia ovat B- ja C-virushepatiitit ja runsas alkoholinkäyttö. Myös liikalihavuudesta johtuva maksan rasvoittuminen, rasvamaksa, voi johtaa kirroosiin. B-hepatiitti ilman kirroosia, anabolisten steroidien käyttö tai perinnölliset sairaudet ovat myös HCC:n riskitekijöitä.

Primaarinen maksasyöpä

Primaarinen maksasyöpä voidaan jakaa useaan tyyppiin sen mukaan, mitkä solut muuttuvat syöpäsoluiksi. Tyypit ovat:

  • Hepatosellulaarinen karsinooma Tämä on kaikkein yleisin primaarisen maksasyövän muoto sekä lapsilla että aikuisilla. Se alkaa hepatosyyteistä, jotka ovat maksasolujen päätyyppi.

  • Kolangiokarsinooma Tämä syöpätyyppi saa alkunsa pienistä putkimaisista sappiteistä maksassa. Tätä syöpätyyppiä nimitetään sappitiesyöväksi.

  • Hepatoblastooma Tätä harvinaista maksasyöpätyyppiä esiintyy alle 4-vuotialla lapsilla. Useimpia hepatoblastoomaa sairastavia lapsia voidaan hoitaa onnistuneesti.

  • Angiosarkooma tai hemangiosarkooma Nämä harvinaiset syövät saavat alkunsa maksan verisuonista ja kasvavat hyvin nopeasti.

Lähteet:
International Agency for Cancer Research. GLOBOCAN 2002. Saatavilla verkosta: http://www-dep.iarc.fr

Ferlay J, et al., GLOBOCAN 2002. Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide. IARC CancerBase No.5, Version 2.0. IARCPress, Lyon, 2004. Saatavilla verkosta: http://www-dep.iarc.fr

Suomen Syöpärekisteri. Saatavilla verkosta: http://www.syoparekisteri.fiA A A A A A

Muuta tekstin kokoa