Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Suolistosyöpä

Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Ruokavalio ja elintavat vaikuttavat suolistosyöpiin

Suolistosyöpien ilmaantuvuus on lisääntynyt elintason nousun myötä, mikä viittaa muun muassa muuttuneiden ravintotottumusten merkitykseen.

 

Runsaan eläinrasvojen käytön uskotaan lisäävän suolistosyövän riskiä. Kuitupitoisen, hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion vaikutuksen arvellaan olevan päinvastainen. Suolistosyövältä saattavat suojata myös esimerkiksi D-vitamiini ja maitotuotteet. Monipuolinen ravinto vaalii siis terveyttä myös tässä mielessä.

 

Valtaosa syöpätapauksista on seurausta elintapoihin liittyvistä riskitekijöistä, joita ovat runsaasti punaista lihaa ja vähän tuoreita kasviksia sisältävän ruokavalion lisäksi myös tupakointi. Olut ja väkevät alkoholijuomat saattavat nostaa suolistosyövän riskiä.

 

Liikuntaa harrastavien sairastumisriski on pienempi kuin ikätoverien, jotka eivät liiku paljon.

 

Pienennä suolistosyövän riskiä

Syö hedelmiä ja vihanneksia

Syö hedelmiä ja vihanneksia

Suosi kuitupitoista ruokavaliota

Suosi kuitupitoista ruokavaliota

Vähennä punaisen lihan syöntiä

Vähennä punaisen lihan syöntiä

Vältä alkoholia

Vältä alkoholia

Lopeta tupakointi

Lopeta tupakointi

Harrasta liikuntaa

Harrasta liikuntaa

Muiden suolistosairauksien vaikutus

Henkilöt, jotka sairastavat pitkäaikaisia suoliston tulehdussairauksia, kuten haavaista paksunsuolentulehdusta tai Crohnin tautia, ovat keskimääräistä suuremmassa vaarassa sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin.

 

Suolistosyövän perinnöllisyys

Pieneen osaan suolistosyöpätapauksista liittyy periytyvä syöpäalttius. Periytyvästä syöpäalttiudesta puhutaan, kun suvussa esiintyy suolistosyöpää selvästi enemmän kuin väestössä keskimäärin. Nykyään tunnetaan periytyviä suolistosyöpätyyppejä, joissa on tunnistettu solujen kasvunsäätelyä häiritsevä geenivirhe. Näitä ovat

 

  • perinnöllinen ei-polypoottinen paksusuolisyöpä (HNPCC)
  • Peutz–Jeghersin oireyhtymä (PJS)
  • perinnöllinen adenomatoottinen polypoosi (FAP).

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Suolistosyövillä usein vaikeasti havaittavia oireita Suolistosyöpä voi varhaisvaiheessa olla lähes oireeton. Oireet voivat ilmetä vähitellen, jolloin potilaan voi olla vaikea pitää niitä vakavina. Tämä saattaa olla syynä taudin diagnoosin viivästymiseen.

Suolistosyövän oireet ja diagnoosi

Suolistosyövillä usein vaikeasti havaittavia oireita.
Suolistosyöpä voi varhaisvaiheessa olla lähes oireeton. Oireet voivat ilmetä vähitellen, jolloin potilaan voi olla vaikea pitää niitä vakavina. Tämä saattaa olla syynä taudin diagnoosin viivästymiseen.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Suolistosyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/suolistosyopa (viitattu 24.2.2020).
  • Österlund P. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät). Duodecim 8.2.2018.