Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Eturauhassyöpä

Eturauhanen ja siihen liittyvät sairaudet

Mitä enemmän tiedämme eturauhasen normaalista kehityksestä, toiminnasta ja sijainnista, sitä paremmin ymmärrämme, miten eturauhassyöpä kehittyy ja vaikuttaa elämään ajan myötä – joko syövän etenemisen tai hoitojen vuoksi.

 

Eturauhasen anatomia ja fysiologia

Eturauhanen on pieni, noin luumun kokoinen rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhasen läpi kulkee virtsaputki, jonka kautta virtsa ja siemenneste poistuvat elimistöstä. Peräsuoli eli suolen viimeinen osa sijaitsee välittömästi eturauhasen ja virtsarakon takana. Eturauhasen yläpuolella sijaitsevat parilliset rakkularauhaset tuottavat suuren osan siemennesteen nestemäisestä osasta.

 

Eturauhanen ei ole välttämätön elin, mutta se on tärkeä lisääntymisen kannalta. Eturauhanen tuottaa aineita, jotka edesauttavat hedelmöittymistä ja ovat siittiöiden elinvoimaisuuden kannalta tärkeitä yhdisteitä. Esimerkiksi entsyymeihin kuuluva prostataspesifinen antigeeni PSA liuottaa geelimäisen siemennesteen juoksevaan muotoon ja auttaa näin siittiöitä pääsemään munasolun luo. Toimiakseen kunnolla eturauhanen tarvitsee testosteronia ja sen sivutuotetta dihydrotestosteronia (DHT).

 

 
Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhasen läpi kulkee virtsaputki.

Eturauhanen jakautuu useaan anatomiseen alueeseen eli vyöhykkeeseen. Eturauhassyöpä saa useimmiten alkunsa peräsuolen lähellä sijaitsevalla uloimmalla eli perifeerisellä vyöhykkeellä. Tällä alueella sijaitsevat eturauhasen kasvaimet voidaan havaita peräsuolen kautta tehtävällä sormitunnustelulla eli tuseerauksella.

 

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on sairaus, joka puolestaan saa yleensä alkunsa virtsaputken ympärillä sijaitsevalla välialueella. Tämän vuoksi eturauhasen liikakasvu aiheuttaa yleensä enemmän virtsaamisongelmia kuin eturauhassyöpä.

 

Eturauhassyövän hoitoon liittyvät muutokset

Eturauhanen sijaitsee useiden tärkeiden elinten lähellä, joten eturauhasen syöpä ja sen hoito voivat vaikuttaa normaaleihin virtsaamis-, ulostamis- ja sukupuolitoimintoihin.

 

Virtsarakon toiminta

Normaalisti virtsarakon ja eturauhasen alaosassa sijaitsevat sulkijalihakset pysyvät tiukasti kiinni ja estävät virtsarakossa olevan virtsan vuotamisen ulos. Virtsaamisen aikana sulkijalihakset rentoutuvat ja virtsa virtaa rakosta virtsaputken kautta ulos elimistöstä.

 

Prostatektomian eli eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä virtsarakkoa venytetään alaspäin ja se liitetään virtsaputkeen. Joskus poistoleikkauksen seurauksena virtsan pidätyskyky voi kärsiä. Sädehoito voi myös vaurioittaa virtsarakon sulkijalihaksia.

 

Suoliston toiminta

Elimistöstä poistuva ruoansulatusjäte liikkuu hitaasti eteenpäin suolistossa, ja näin syntyvä uloste poistuu normaalisti peräaukon kautta. Peräsuolen vahingoittuminen sädehoidon tai leikkauksen yhteydessä saattaa johtaa suolisto-ongelmiin, kuten verenvuotoon tai ripuliin.

 

Seksuaalitoiminnot

Jos erektiota säätelevät hermot vahingoittuvat eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä, erektiokyky katoaa, vaikka seksuaalinen halu pysyy ennallaan. Erektiohäiriöitä voivat aiheuttaa myös sädehoidon aiheuttamat hermovauriot, mutta tämä vaikutus ilmenee yleensä viiveellä.

 

Näiden haittavaikutusten minimoimiseksi on kehitetty ja kehitetään uusia tekniikoita, esimerkiksi kirurgiseen hoitoon (hermoja säästävät menetelmät) ja sädehoitoon (kehittyneet sädehoitotekniikat ja annossuunnittelu).

 

Hedelmällisyys

Eturauhanen ja rakkularauhanen poisto leikkauksessa johtaa hedelmättömyyteen. Poistoleikkauksen jälkeen siemensyöksy on "kuiva", sillä siemennestettä ei enää muodostu, mutta orgasmi on yhä mahdollinen. Myös sädehoito ja hormonihoito voivat vahingoittaa siemennestettä ja vaikeuttaa lapsensaantia.

 

Muut eturauhasen sairaudet

Syövän lisäksi muita tyypillisiä eturauhasen sairauksia ovat: 

 

  • eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu – normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka aiheuttaa oireita useimmille miehille iän myötä
  • eturauhastulehdus – kivulias tulehdus, joka on yleinen miesten virtsatietulehdusten syy.

 

Eturauhassyövän diagnoosia ja hoitosuunnitelmaa tehtäessä tulee ottaa huomioon myös muut mahdolliset eturauhassairaudet. Tämän vuoksi on tärkeää tietää perusasiat kaikista näistä sairauksista – mitä ne ovat, miten niitä hoidetaan ja millaisia oireita ne aiheuttavat.

 

Eturauhasongelmiin on saatavilla tehokasta hoitoa ja oireiden lievitystä. Jos eturauhassyöpä havaitaan ajoissa, sitäkin voidaan yleensä hoitaa ilman, että virtsan pidätyskyky tai sukupuolitoiminnot kärsivät. Eturauhassyöpää ei välttämättä aina tarvitse edes hoitaa välittömästi, vaan aktiivinen seuranta riittää.

 

Kliinisten tutkimusten avulla pyritään ymmärtämään yhä paremmin, missä tapauksissa syöpää tulee hoitaa aggressiivisesti leikkaus- tai sädehoidolla ja milloin tarvitaan vain seurantaa ja hoitoa voidaan lykätä tai sitä ei tarvita ollenkaan.

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Eturauhassyövän hoitovaihtoehdot

Eturauhassyövän hoitovaihtoehdot

Eturauhassyöpään ei ole yhtä kaikille sopivaa hoitoa. Hoitopäätökseen vaikuttavat monet sairauteen liittyvät ja psykologiset tekijät.

Äijät puhuu eturauhassyövästä

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast rikkoo hiljaisuutta intiimin eturauhassyövän ympäriltä sekä tarjoaa tukea ja samaistumispintaa potilaille ja heidän läheisilleen.

 

Miten diagnoosin jälkeen pääsee eteenpäin ja miten hyvinvointiin voi vaikuttaa? Kuuntele keskustelu asiantuntijoiden sekä eturauhassyöpää sairastavan kanssa.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Cancer Recearch UK. Infertility after prostate cancer treatment.https://www.cancerresearchuk.org/...cancer/prostate-cancer/practical-emotional-support/sex-relationships/infertility-prostate-cancer-treatment (viitattu 5.3.2020).
  • Medical News Today. What is the prostate gland? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319859 (viitattu 4.3.2020).
  • Suomen syöpäpotilaat. Eturauhassyöpäpotilaan opas, 2014.
  • Käypä hoito. Eturauhassyövän sädehoidon haittavaikutukset. Duodecim 24.3.2014. https://www.kaypahoito.fi/nix00972 (viitattu 4.3.2020).