Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Munuaissyöpä

Tietoa munuaisista

Munuaiset koostuvat kahdesta pavunmuotoisesta elimestä, jotka sijaitsevat vatsaontelon takaseinässä, yksi kummallakin puolella selkärankaa, missä alemmat kylkiluut suojaavat niitä. Kumpikin munuainen on omistajansa nyrkin kokoinen.

 

Munuaisten päätehtävänä on suodattaa pienien putkien verkostossa ylimääräinen vesi, kuona-aineet ja suola verestä. Nämä kuona-aineet tiivistyvät virtsaksi, joka poistuu munuaisista virtsanjohtimiksi kutsuttuja pitkiä putkia pitkin virtsarakkoon. Suodatetut kuona-aineet poistuvat elimistöstä, kun virtsarakko tyhjenee.

 

Vaikka kuona-aineiden poistuminen munuaisten kautta onkin elintärkeää, monet ihmiset elävät pitkän ja terveen elämän pelkän yhden toimivan munuaisen avulla. Jotkut pysyvät hengissä ilman toimivia munuaisia dialyysiksi kutsutulla menetelmällä, jonka avulla munuaisten veren suodattamistehtävä hoidetaan.

 

Munuaiseen liittyy virtsanjohdin ja verisuonia ja lisämunuainen.
Munuaiskotelon sisällä on munuaiskuori, munuaispyramideja ja munuaisallas.
Munuaispyramidin sisällä on munuaiskeräsiä, Henien linko ja munuaisnysty.

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Munuaissyövän syyt ja riskitekijät

Munuaissyövän syyt ja riskitekijät

Kuten yleensä syövissä munuaissyövän taustalla on geneettinen vaurio eli mutaatio. Geneettisiä muutoksia voi syntyä ihmisen elämän aikana itsestään tai jonkin ulkoisen altistavan tekijän seurauksena.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Terveyskylä. Mitä dialyysi on?https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/dialyysihoito/mit%C3%A4-dialyysi-on (viitattu 23.03.2020).
  • Terveyskylä. Munuaisten rakenne ja tehtävät.https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/tietoa-munuaistaudeista/munuaisten-rakenne-ja-teht%C3%A4v%C3%A4t (viitattu 23.03.2020).
  • Syöpäjärjestö. Kaikki syövästä. Munuaissyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/munuaissyopa/?gclid=EAIaIQobChMIxbvU55DO5wIVw4ayCh2.