Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Eturauhassyöpä

Mikä on eturauhassyöpä?

Eturauhassyövän yleisyys

Eturauhassyöpä on Suomessa yleisin miehillä todettu syöpä. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2021 Suomessa todettiin 5 214 uutta eturauhassyöpätapausta. Kaikista miesten uusista syöpätapauksista lähes 30 % oli eturauhasen syöpiä. Keskimääräinen sairastumisikä on 71 vuotta.


Vuosituhannen vaihteessa PSA-testien käyttöönotto lisäsi merkittävästi eturauhassyövän uusien tapausten ilmaantuvuutta, mutta vuoden 2005 jälkeen ilmaantuvuus on tasaantunut.

 

Eturauhassyöpä etenee usein hitaasti

Eturauhasen syövässä eturauhasen solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Useissa tapauksissa eturauhassyöpä etenee suhteellisen hitaasti. Yleensä kestää vuosia ennen kuin syöpä on havaittavissa ja vielä pidempään ennen kuin se leviää eturauhasen ulkopuolelle. Osalla eturauhassyöpää sairastavista ilmenee nopeammin kasvava aggressiivinen syöpätauti.
 

Suurin osa kaikista eturauhasen syöpätapauksista todetaan siinä vaiheessa, kun syöpä on paikallinen tai paikallisesti edennyt, jolloin syöpä on hyväennusteinen. Eturauhassyövän ennuste on useimpiin syöpiin verrattuna hyvä, viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta elossa oli noin 94 % vuosina 2019–2021 seuratuista potilaista

 

Eturauhassyöpää ei seulota rutiininomaisesti

Eturauhassyövän seulonnassa käytetään useimmiten PSA-arvon mittausta (prostate-specific antigen) verestä. Kun eturauhasessa on jotain poikkeavaa, PSA-proteiinia vapautuu normaalia enemmän verenkiertoon. Eturauhassyövän Käypä hoito -suosituksen (2023) mukaan rutiininomaista seulontaa eturauhassyövän löytämiseksi ei kuitenkaan toistaiseksi suositella. PSA-mittaus tulee tehdä, jos potilaalla on oireita.


Kun eturauhassyövän diagnoosi on varmistettu, PSA-mittausta käytetään syövän riskin arviointiin, aktiiviseurantaan ja radikaalihoidon jälkeiseen seurantaan. Lisäksi miehille, joilla on perinnöllinen riski, PSA-arvon mittaamista ja seurantaa suositellaan herkästi 1–4 vuoden välein.

 

Lataa tästä esite Tietoa eturauhassyövästä potilaille > 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Äijät puhuu eturauhassyövästä

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast rikkoo hiljaisuutta intiimin eturauhassyövän ympäriltä sekä tarjoaa tukea ja samaistumispintaa potilaille ja heidän läheisilleen.

 

Miten diagnoosin jälkeen pääsee eteenpäin ja miten hyvinvointiin voi vaikuttaa? Kuuntele keskustelu asiantuntijoiden sekä eturauhassyöpää sairastavan kanssa.

image

Tietoa eturauhassyövästä -esite

Tietopaketti eturauhassyövästä (pdf).

image

Eturauhassyöpäpotilaan läheisen opas

Tutustu eturauhassyöpään sairastuneen läheiselle laadittuun oppaaseen. 
Opas on PDF-muodossa.
 

Lataa esite tästä
Download English guide

Eturauhassyövän syyt ja riskitekijät

Eturauhassyövän syyt ja riskitekijät

Eturauhassyövän riskiin vaikuttaa eniten ikä. Muita mahdollisia riskitekijöitä ovat perimä, elämäntavat ja etninen tausta.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Suomen syöpärekisteri. Syöpä 2021.
    https://syoparekisteri.fi/assets/files/2023/05/Syopa_2021_final_31052023.pdf (viitattu 20.2.2024).
  • Saarelma O. Eturauhassyöpä. Duodecim, Terveyskirjasto 27.1.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00210 (viitattu 20.2.2024).
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Eturauhassyöpä. Eturauhassyövän hoito. https://kaikkisyovasta.fi/tietoa- syovasta/syopataudit/eturauhassyopa/ (viitattu 20.2.2024).
  • Ruutu M. ym. Hyväennusteisen paikallisen eturauhassyövän hoidosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Duodecim 2009. https://www.duodecimlehti.fi/duo98181 (viitattu 20.2.2024).
  • Käypä hoito -suositus. Eturauhassyöpä. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Urologiyhdistys ry:n asettama työryhmä. Duodecim 2023. https://www.kaypahoito.fi/hoi11060 (viitattu 20.2.2024).