Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Suolistosyöpä

Tietoa suolistosta

Suolisto on osa ruoansulatuselimistöä. Suolisto alkaa mahalaukun tyvestä ja päättyy peräaukkoon. Suoliston tehtävänä on mahdollistaa ihmisen syömän ja juoman ravinnon mahdollisimman tehokas imeytyminen.

 

Suolistossa pyritään hyödyntämään kaikki ravinnon sisältämä energia ja hivenaineet. Suolisto toimii pääsääntöisesti autonomisesti eli ihmisen tahdosta riippumatta.

Suoliston osia ovat ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli.

Pitkässä ohutsuolessa imeytyy suurin osa ravinteista

Ohutsuoli on ihmisruumiin pisin suoli, sen kokonaispituus on noin 7 metriä. Suurin osa ravinteista imeytyy jo ohutsuolessa, joten sillä on tärkeä tehtävä.

 

Ohutsuolen osia ovat

 

  • pohjukaissuoli
  • tyhjäsuoli
  • sykkyräsuoli.

 

Pohjukaissuolessa on happamat olosuhteet sinne laskevan mahanesteen takia. Mahaneste pilkkoo ravintoa, ja pohjukaissuolessa se neutraloituu. Pohjukaissuolessa on erityisiä rauhasia, jotka erittävät suolen limakalvoa suojaavia aineita.

 

Ohutsuolen seinämät imevät vettä ja ravintoaineita verenkiertoon. Ohutsuolen limakalvossa on runsaasti imukudosta, joka poistaa haitallisia aineita. Koska ohutsuolen läpi kulkee paljon ruokaa päivittäin, ovat suolen seinämän solut kovassa kulutuksessa. Tästä syystä solut uusiutuvat jatkuvasti.

 

Paksusuoli imee nesteitä

Paksusuoli on ohutsuolta selvästi lyhyempi, mutta paksumpi suolen osa. Paksusuoli voidaan jakaa

 

  • umpisuoleen
  • varsinaiseen paksusuoleen eli kooloniin
  • peräsuoleen.

 

Suolen tehtävä on ottaa suolessa olevasta ruuasta nestettä ja suoloja. Mikäli paksusuoli ei toimi kunnolla, se ei pysty ottamaan ruoasta vettä. Tällöin uloste voi muuttua nestemäiseksi, joka ilmenee ripulina.

 

Paksusuolen sisäpinnalla on runsaasti bakteereja, jotka ovat elintärkeitä ihmiselle. Bakteerit hajottavat elimistöön tulevaa ainesta ja tuottavat K-vitamiinia. Se osa aineesta, jota elimistö ei tarvitse enää, poistuu kehosta paksusuolen kautta peräsuoleen ja siitä eteenpäin peräaukkoon.

 

Peräsuoli toimii ulostevarastona

Peräsuoli on paksusuolen noin 20 senttiä pitkä jatke. Peräsuolen tehtävänä on varastoida ulostetta.

 

Peräaukossa on kahdet sulkijalihakset – autonomiset sisemmät lihakset ja tahdonalaiset ulkoiset lihakset. Kun uloste tulee peräsuoleen, sisemmät sulkijalihakset rentoutuvat ja päästävät ulosteen peräaukkoon asti. Kun aivot ”saavat viestin”, että peräsuoli on täynnä, ihminen voi niin tahtoessaan aloittaa ulostamisen rentouttamalla ulommat sulkijalihakset.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Ruokavalio ja elintavat vaikuttavat suolistosyöpiin.
Suolistosyöpien ilmaantuvuus on lisääntynyt elintason nousun myötä, mikä viittaa muun muassa muuttuneiden ravintotottumusten merkitykseen.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Barclay T. Duodenum. Innerbody. https://www.innerbody.com/image_dige02/dige21.htma (viitattu 26.2.2020) 14. NHS. University Hospitals Birmingham. Sphincter exercises for people with bowel control problems. 2018.
  • Your Digestive System & How it Works. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works (viitattu 25.2.2020).
  • Ruuansulatus. http://www.solunetti.fi/fi/histologia/ohutsuoli/ (viitattu 25.2.2020).