Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Eturauhassyöpä

Eturauhassyövän syyt ja riskitekijät

Eturauhassyövän riskiin vaikuttaa eniten ikä. Muita mahdollisia riskitekijöitä ovat perimä, elämäntavat ja etninen tausta.

 

Vanhenevan miehen sairaus

Mitä enemmän ikää tulee, sitä todennäköisempää on sairastua eturauhassyöpään. Alle 40-vuotiailla miehillä eturauhassyöpä on hyvin harvinainen, 40–59-vuotiaista sairastuu yksi 38 miehestä ja 60–69-vuotiaista yksi 14 miehestä. Vain noin 5 % potilaista on diagnosointihetkellä alle 60-vuotiaita.

 

Eturauhassyöpä todetaan Suomessa keskimäärin 70 vuoden iässä. Tätä vanhemmilla miehillä eturauhassyövän riski on on suurempi kuin minkään muun syövän riski.

 

Muita eturauhassyövän riskitekijöitä

Perimällä on merkitystä. Noin 2–5 % eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä. Jos isällä tai veljellä on todettu eturauhassyöpä, miehen riski sairastua tähän syöpään voi olla kaksinkertainen. Myös etninen tausta on tunnistettu riskitekijäksi.

 

Runsas rasvan ja lihan käyttö saattaa suurentaa sairastumisriskiä. Tupakointi suurentaa riskiä kuolla eturauhassyöpään.

 

Elämäntavoilla voi vaikuttaa eturauhassyövän riskiin. Runsas vihannesten käyttö saattaa ehkäistä eturauhassyövän syntyä. Samoin D-vitamiini, vihreä tee ja omega-3-monityydyttymättömät rasvahapot voivat pienentää riskiä. Myös liikunta voi vähentää sairastumisen riskiä.

 

Vaikka eturauhasen hyvänlaatuiset sairaudet kuten liikakasvu tai tulehdus, voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin eturauhassyöpä, niiden ei ole todettu lisäävän eturauhassyövän riskiä.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Eturauhassyövän oireet ja diagnoosi

Eturauhassyöpä ei aina aiheuta oireita. Eturauhassyövän merkit huomataan usein ensimmäisenä lääkärin rutiinitarkastuksessa.

Äijät puhuu eturauhassyövästä

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast

Äijät puhuu eturauhassyövästä -podcast rikkoo hiljaisuutta intiimin eturauhassyövän ympäriltä sekä tarjoaa tukea ja samaistumispintaa potilaille ja heidän läheisilleen.

 

Miten diagnoosin jälkeen pääsee eteenpäin ja miten hyvinvointiin voi vaikuttaa? Kuuntele keskustelu asiantuntijoiden sekä eturauhassyöpää sairastavan kanssa.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Saarelma O. Eturauhassyöpä. Duodecim 27.1.2020.https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00210 (viitattu 3.3.2020).
  • Käypä hoito -suositus. Eturauhassyöpä. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja SuomenUrologiyhdistys ry:n asettama työryhmä. Duodecim, 2014 (viitattu 3.3.2020). Saatavilla internetissä:www.kaypahoito.fi.
  • Prostate Cancer Foundation Norway. http://prostatakreftstiftelsen.no/pcf_eng (viitattu 9.3.2020).