Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Kilpirauhassyöpä

Kilpirauhassyöpä on keski-iän tauti, jolla on hyvä ennuste

Kilpirauhassyövän uusia tapauksia on Suomessa vuosittain yli 500. Sairautta esiintyy yleisemmin naisilla kuin miehillä, ja siihen sairastutaan useimmiten 45–55 vuotiaana. Kasvainkudostyypin perusteella kilpirauhassyöpä luokitellaan papillaariseksi, follikulaariseksi ja medullaariseksi syöväksi, joiden käyttäytyminen ja hoito poikkeavat toisistaan. Kilpirauhassyövän ainoa tunnettu aiheuttaja on ionisoiva säteily. Perushoitona kilpirauhassyövässä on kilpirauhasen ja sairaiden imusolmukkeiden leikkaus, tyroksiinihoito sekä tarvittaessa radiojodihoito.

 

Lue lisää:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Jaa:

Lähteet:

  • Pelttari H. Kilpirauhasen syöpä. Lääkärikirja Duodecim 30.8.2016https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01002 (viitattu 16.1. 2020).
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Kilpirauhassyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/kilpirauhassyopa/ (viitattu 20.1.2020).