Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Maksasyöpä

Mikä on maksasyöpä?

Maksasyövän yleisyys

Maksasyöpä on maailmanlaajuisesti 6. yleisin syöpämuoto ja 4. yleisin kuolleisuuden syy, joka liittyy syöpätauteihin (2018). Maailmassa todetaan yli 800 000 uutta primaarista maksasyöpätapausta joka vuosi, ja maksasyövän yleisyys kasvaa.

Vuonna 2018 Suomessa todettiin yhteensä 507 uutta maksasyöpätapausta, joista 344 diagnosoitiin miehillä. Samana vuonna tautiin menehtyi 457 potilasta.


Maksasyövän taustatekijät

Yleisin maksasyöpä on maksasolusyöpä eli hepatosellulaarinen karsinooma. Se kehittyy harvoin terveeseen maksaan. Yli 90 %:lla maksasolusyövän saaneista on kirroositasoinen maksavaurio tai muu krooninen maksasairaus.

Kirroosin ja sitä kautta maksasyövän yleisimpiä aiheuttajia ovat B- ja C-virushepatiitit ja runsas alkoholinkäyttö. Myös liikalihavuudesta johtuva maksan rasvoittuminen, rasvamaksa, voi johtaa kirroosiin.

 

Lue lisää maksasyövän syistä ja riskitekijöistä

 

Maksasyövän tyypit

Primaarinen maksasyöpä voidaan jakaa useaan tyyppiin sen mukaan, mitkä solut muuttuvat syöpäsoluiksi:

 

  • Hepatosellulaarinen karsinooma eli maksasolusyöpä on kaikkein yleisin primaarisen maksasyövän muoto. Se alkaa hepatosyyteistä, jotka ovat maksasolujen päätyyppi.
  • Kolangiokarsinooma saa alkunsa pienistä putkimaisista sappiteistä maksassa. Tätä syöpätyyppiä nimitetään sappitiesyöväksi.
  • Hepatoblastooma on harvinainen maksasyöpätyyppi, jota esiintyy alle 4-vuotialla lapsilla. Useimpia hepatoblastoomaa sairastavia lapsia voidaan hoitaa parantavasti.
  • Angiosarkooma ja hemangiosarkooma ovat harvinaisia. Ne saavat alkunsa maksan verisuonista ja kasvavat hyvin nopeasti.

 

Maksasyövän hoito

Maksasyövän tärkein ja ainoa parantava hoitomuoto on leikkaus. Jos kasvaimen sijainti ja koko, maksan toimintakyky ja muut edellytykset mahdollistavat leikkauksen, syöpäkasvain pyritään poistamaan maksan osapoistolla.


Lisäksi maksasyöpää voidaan hoitaa erilaisilla paikallishoidoilla ja biologisella lääkehoidolla.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Maksasyövän hoitovaihtoehdot

Maksasyövän hoitovaihtoehdot

Maksasyövän hoidosta päätettäessä otetaan huomioon maksasyövän tyyppi ja levinneisyys, maksan toiminnan aste, potilaan yleisterveys ja muut sairaudet. Jos maksasyöpädiagnoosi tehdään varhain, leikkaushoito on usein mahdollista.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • American Cancer Society. What is liver cancer https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/about/what-is-liver-cancer.html (viitattu 29.1.2020).
  • Pelttari H. Maksasyöpä. Duodecim 2016. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01064 (viitattu 3.1.2020).
  • Suomen syöpärekisteri, Syöpä 2017. Julkaistu 24.10.2019.
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Maksasyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/maksasyopa/ (viitattu 14.1.2020).
  • Liver Fact-sheet 2018.