Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
close
PP-M_SOR-FI-0001-1/08-2019
Tietoa suolistosyövästä

Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- tai peräsuolen syöpiä.

Latinalaisten nimien mukaan paksu- ja peräsuolisyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla.ä kutsutaan kolorektaalisyöväksi, paksusuolisyöpää kooloncloseKoolonPaksusuoli. Ohutsuolen ja peräsuolen välissä oleva suolen osa.syöväksi ja peräsuolisyöpää rektumsyöväksi.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen.

Suolistosyöpien ilmaantuvuus on ollut viime vuodet nousussa. Suomessa todetaan vuosittain runsaat 3000 uutta tapausta.

Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2015 todettiin eli diagnosoitiin noin 3263 uutta suolistosyöpätapausta, joista miehillä 1 689 ja naisilla 1 474. Tauti on siis melkein yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Suurin osa suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyövän riskitekijäksi on todettu länsimainen ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua. Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa jossain määrin suojata suolistosyövältä. Vaihteleva ja monipuolinen ravinto on terveellistä myös tässä mielessä.

Suolistosyöpä voi olla pitkään suhteellisen oireeton. Pitkään jatkuvat vatsan oireilut ja "veriuloste" on aina syytä tutkia. Tutkimuksena käytetään muun muassa tähystystutkimusta.

Suolistosyövän seulonta aloitettiin Suomessa vuonna 2004, jolloin mukana oli noin 20 kuntaa. Vuonna 2015 mukana oli jo melkein puolet Suomen kunnista eli noin 160 kuntaa. Vuoteen 2014 mennessä tutkimusaineistoa oli kertynyt riittävästi, joten uusia ikäryhmiä tai uusia kuntia ei enää otettu mukaan. Vuonna 2016 seulottiin enää henkilöt, jotka olivat läpikäyneet vain yhden seulontakierroksen1.

Suolistosyövän seulonnassa käytetään ulosteen piilevän veren osoittamiseen ns. guajakki-testiä (Hemoccult®), jonka avulla pyritään tunnistamaan suoliston kasvaimesta ulosteeseen tihkuva veri. Seulontatesti toistetaan kahden vuoden välein. Lisätietoa seulontatutkimuksesta https://www.pirkanmaansyopayhdistys.fi).

Lähde: 1. Suomen Syöpärekisteri. (http://www.syoparekisteri.fi)

L.FI.MKT.07.2018.6019A A A A A A

Muuta tekstin kokoa