Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Kilpirauhassyöpä

Mikä on kilpirauhassyöpä?

Kilpirauhassyövän yleisyys

Kilpirauhassyöpä on yleistynyt viime aikoina. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2018 todettiin 544 uutta kilpirauhassyöpätapausta.

Sairaus on noin 3 kertaa yleisempi naisilla. Yleisimpiin kilpirauhassyöpätyyppeihin sairastutaan erityisesti 45–55 vuotiaana.

 

Kilpirauhasen kasvaimet ja syövän hoito

Kilpirauhasessa voi esiintyä sekä hyvänlaatuisia kasvaimia että pahanlaatuisia kilpirauhasen syöpiä. Kilpirauhasen kasvaimista suurin osa on hyvänlaatuisia, kuten adenooma tai struuma. Kilpirauhassyöpien osuus on vain 5 prosenttia kaikista kilpirauhasen kasvaimista. Kilpirauhassyövät ovat yleensä hyvin erilaistuneita, ja niiden ennuste on useimmiten hyvä.

 

Kilpirauhassyövän perinteiseen hoitoon kuuluvat kilpirauhasen ja sairaiden imusolmukkeiden leikkaus, sen jälkeinen pysyvä tyroksiininkorvaushoito sekä tarvittaessa myös radiojodihoito.

 

Kilpirauhassyövän tyypit

Kilpirauhasen syöpäkasvainten eli karsinoomien tyypit erotetaan toisistaan mikroskooppisen solukuvan perusteella. Ne käyttäytyvät muutenkin osittain eri tavoin. Kilpirauhasen syövät voidaan luokitella neljään luokkaan kasvaimen kudostyypin mukaan:

 

  • Papillaarinen kilpirauhassyöpä on yleisin ja myös vaarattomin. Karsinooma voi levitä kilpirauhasen imusuonia pitkin lähialueiden imusolmukkeisiin.
  • Follikulaarinen kilpirauhassyöpä on toiseksi yleisin. Karsinooma voi levitä verisuonien kautta ja lähettää etäpesäkkeitä keuhkoihin, luustoon tai muualle.
  • Medullaarinen kilpirauhassyöpä on harvinaisin. Se saa alkunsa niistä kilpirauhasen soluista, jotka tuottavat kalsitoniini-nimistä hormonia. Medullaarinen syöpä voi levitä imuteitse kaulan alueelle, mutta myös etäpesäkkeinä keuhkoihin ja maksaan.
  • Anaplastinen kilpirauhassyöpä on myös harvinainen. Se koostuu erilaistumattomasta kudoksesta. Aggressiivisena alatyyppinä anaplastinen kilpirauhassyöpä voi levitä muualle kehoon jo varhaisessa vaiheessa.

 

Näiden lisäksi kilpirauhasen alueella voidaan todeta myös harvinaisempia syöpiä sekä imukudosperäisiä kasvaimia, lymfoomia.

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Kilpirauhassyövän oireet ja diagnoosi

On hyvä muistaa, että kilpirauhasen kyhmyt ovat yleisiä, ja tunnusteltavissa olevia kyhmyjä todetaan jopa joka kymmenenneltä suomalaiselta. Valtaosa kilpirauhasen kyhmyistä on kuitenkin hyvänlaatuisia, eivätkä ne liity syöpään.

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Pelttari H. Kilpirauhasen syöpä. Lääkärikirja Duodecim 30.8.2016 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01002 (viitattu 16.1.2020).
  • Schalin-Jäntti C. Kilpirauhasen syöpä. Suomen endokrinologiyhdistys ry. 12.07.2013.
  • Suomen syöpärekisteri. Syöpä 2018.
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Kilpirauhassyöpä. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/kilpirauhassyopa/ viitattu (20.1.2020).