Aiheenasyopa
Yleiset käyttöehdot Tietosuojalausunto Julkaisuoikeus
Diagnoosi

Mitä diagnoosi tarkoittaa?

Yleensä eturauhassyöpäcloseSyöpäSyöpä on elimistön solujen hallitsematonta kasvua. Syöpä muodostaa yleensä kasvaimen eli epänormaalin kudosmassan, joka syntyy solujen jakautuessa useammin kuin niiden pitäisi. Syöpäkasvaimet voivat levitä elimistön uusiin osiin etäpesäkkeiden avulla. diagnosoidaan tutkimalla koepalasta otettuja soluja mikroskoopin avulla. Eturauhasessa on useanlaisia soluja, ja jokaisella niistä on oma roolinsa eturauhasen kehittymisessä, rakenteessa ja toiminnassa.

Patologit määrittävät koepalojen perusteella syövän luokituksen.

Gleasonin luokitus

Gleasonin luokituksessa tutkitaan koepalasta kasvaimen yksittäisiä rauhasrakenteita ja niiden yksityiskohtia. Rauhasrakenteet arvioidaan asteikolla 1–5, jossa 1 tarkoittaa, että rauhasrakenne näyttää lähes normaalilta ja 5 tarkoittaa, että rauhasrakenne on muuttunut niin paljon, että se usein muistuttaa vain etäisesti normaalia.

Patologi määrittää koepalasta yleisimmin ja toiseksi yleisimmin löytyvien rauhasrakenteiden perusteella pisteet. Gleasonin pisteet muodostuvat näiden summasta (asteikolla 2–10).

Pienet Gleasonin pisteet (2–4) tarkoittaa yleensä sitä, että syöpä on vähemmän aggressiivinen. Gleasonin pisteet 7–10 viittaavat yleensä aggressiiviseen syöpämuotoon.A A A A A A

Muuta tekstin kokoa